SOLSKJAEROVA SLOVA PŘED 185. DERBY O MANCHESTER

06.03.2021 13:06

Rudí ďáblové cestují na Etihad Stadium, kde je čeká aktuální lídr tabulky Manchester City. Solskjærovci táhnou šňůru 21 neprohraných zápasů na hřištích soupeřů, svěřenci Pepa Guardioly jsou zase na vlně 21 zápasů bez prohry.
https://assets.manutd.com/AssetPicker/images/0/0/14/194/967412/Screenshot_2021_03_05_at_14_48_47_11614958316983_xlarge.jpg
To jak City hrají a zvláště po tom, co jste s nimi hráli v prosinci - napadlo by vás, že budete v tabulce hned za nimi?
"Momentálně se soustředíme pouze na tento jeden zápas a ne na to, na jakém místě skončíme. Musíme být ten nejlepší Manchester United jaký dokážeme být a musíme se zlepšit oproti loňské sezóně. To znamená posunout se výše v tabulce, získat více bodů, zahrát si finále nějakého poháru a možná i získat trofej. Musíme se soustředit jen na sebe, dávat si mezi sebou výzvy a zlepšovat se. Momentálně mají před námi velký náskok a to právem. Nedělní zápas je však dobrou příležitostí pro nás otestovat se proti dobrému týmu. "

 David de Gea se právě stal otcem. Jak dlouho bude mimo sestavu? 
"Pro Davida je to nezapomenutelný den. Když se stanete otcem, je to asi ten nejlepší pocit, jaký můžete zažít a ti, co už jsou rodiči, vědí, jaké to je a čím si teď David prochází. Dám mu času, kolik jen potřebuje, než se vrátí. Musel jít za přítelkyní domů do Španělska, před pandemií by to bylo jednodušší. Přišel by zpět a druhý den by byl k dispozici. Nyní v časech pandemie a karantén je to těžší. David chtěl být při své přítelkyni, tam jsme se neměli o čem bavit, proč by nemohl odejít. Dean ho skvěle zastoupil a je připraven i na další zápasy. "
https://assets.manutd.com/AssetPicker/images/0/0/14/102/943655/MUFC_v_WBA-86_copy-11606002753047_xlarge.jpg
Nedávno jste byli v lize na tom se Citizens zcela stejně. Co je ten hlavní rozdíl a proč je nyní mezi vámi takový bodový rozdíl? Je to kvůli kvalitě, času, taktice...?
"Nemám strach. Mohu ovlivnit jen to, co se děje v našem klubu. Mezi těmito dvěma kluby je mnoho rozdílů. Chcete-li se bavit jen o klubech, tak zde můžeme vést dlouhou debatu. Momentálně jsou jediný tým, který je před námi, takže se na ně chceme dotáhnout. Prožívají skvělé období, jsou ve formě, vždyť vyhráli 21 zápasů po sobě. My jsme v lize neporažení ve 21 venkovních zápasech, takže jedna z těchto šňůr se přeruší. Uvidíme, která to bude. "

Co je podle vás důvodem, že tým hraje hluboko pod své možnosti? Je to únavou?
"Když máte výsledky jaké máte, občas chcete na ně co nejdříve zapomenout a nevracet se k nim. Zápas proti West Bromu nebyl z naší strany dobrý, ale věděli jsme, které věci musíme zlepšit. Co se týče zápasu s Crystal Palace, pokud ho porovnám s naším posledním zápasem proti nim z minulého roku, tak to nebylo nějak jiné, ale měli jsme více šancí. Nyní jsme v pár zápasech zaváhali, chyběla nám kvalita, ale i přesto jsme neprohráli 10 zápasů. Měsíc dozadu jsme neuměli pořádně bránit a dařilo se nám v útoku. Nyní jsme v útoku bezzubý. Týden jsme nedali gól a není to tak dávno, co jsme hráli skvělý fotbal. Ale vždyť víte, jaký je fotbal. "

Jak vidíte souboj se City na přestupovém trhu?
"Soustředím se jen na naši činnost. Máme náš vlastní model a jak klub věříme určité cestě, jak se chovat na přestupovém trhu, jak máme získat dané hráče, kteří nám pomohou být ještě lepší. Nejsem ten pravý, abych se mohl vyjadřovat na adresu ostatních klubů a porovnával je s námi. Každý klub si jde svou cestou. "

V minulé sezóně jste proti top 6 hráli docela dobře, nyní tomu tak není. Co je na vině?
"Dobrá otázka, skutečně. Dívali jsme se na to. Po jedné stránce možná nebudete souhlasit, ale byli jsme více pozitivně naladěni. Více jsme pressovali skoro v každém zápase, napadali jsme více, tlačili se dopředu. Možná jsme více hráli na protiútoky a snažili se dobře bránit. Nejhorší pocit pro mě jako manažéra je, když vidím jak hluboko bráníme, všichni v šestnáctce, s vědomím, že jediná chybička nás může stát inkasovaný gól. Musím říci, že nevyužíváme naše šance naplno, i když jsme si jich vytvořili hodně. Byly to těsné zápasy a toto derby je pro nás dalším testem a příležitostí napravit naše chyby z předešlých zápasů. "

Ed Woodward řekl, že je jsou vidět znaky zlepšení týmu ve hře. Děje se to podle vás tak rychle, jak byste si přáli?
"Chcete vyhrát každý zápas. Ale pokud porovnáme minulou sezónu s nynější, jsme o kousek výš v lize. Stále jsme ve hře o Evropskou Ligu a o FA Cup. Je to pravděpodobně Premier League, kde si řeknete, že jsme ukázali ten progres. No doufám, že to potvrdíme i v Evropské Lize a i FA Cupu. Tento tým má velké ambice. Máme více zkušeností než minulou sezónu. Jako tým jsme silnější, ale nyní se plně soustředíme jen na nedělní derby, ve kterém si chceme vytvářet šance, chceme je hlavně proměňovat a dávat góly. "

Jak vidíte boj o Top 4?
"Do konce ligy zbývá 11 kol. Vždy jsem říkal, že o titulu můžeme hovořit v březnu nebo dubnu. Nemůžete mluvit o titulu v polovině sezóny. Dali jsme si velkou příležitost zlepšit se oproti loňské sezóně. Raději bych byl v této pozici jako v té, ve které jsem byl minulou sezónu. Pokud však budeme dělat svou práci naplno a získáme tolik bodů, kolik můžeme získat, tak jsem přesvědčen, že budeme bojovat o přední příčky. "

Co se stalo hráčům, že jsou z formy? Je to psychika či fyzická vytíženost? Jak se chcete dostat zpět do formy?
"Každý se musí snažit dostat se zpět. Týden jsme nevstřelili ani gól. Není to zase tak, že bychom neměli formu už 6 týdnů. Nedávno jsme porazili Southampton 9:0 a Real Sociedad 4:0. Je to také o soupeři, proti kterému hrajete, také počet zápasů může mít vliv, ale neřekl bych, že jsme ztratili formu. Je pravda, že nám chybí ten kousek štěstí, abychom dali první gól v zápasech. Tři bezbrankové remízy, na to nejsme zvyklí, ale dobře jsme bránili a chybělo nám jen to štěstí na vstřelení gólu. Rozhodně však nejsme z formy. "

https://assets.manutd.com/AssetPicker/images/0/0/14/167/960379/A94T8268_202102081157289431612799646502_large.jpg

zdroj: devilpage.cz